21 Temmuz 2013 Pazar

Sumo Güreşi



Japoncadaki sumōsumafu sözcüğünden gelmektedir ve bu "kendini savunmak" anlamına gelir. Bir Sumo güreşcisine Sumōtori denir. Japonya sumoyu profesyonel olarak spor ilan eden tek ülkedir.
Güreşenlerin hedefi rakibin, yarışma alanı olan kum havuzundan ya da bir saman-halatı ile işaretlenmiş halkadan dışarıya çıkmasını ya da dengesini bozup yere düşmesini sağlamaktır. Güreşçiler yere ayak tabanı dışında herhangi bir yerleriyle dokunduklarında maçı kaybetmiş sayılırlar. Bir karşılaşma genelde sadece birkaç saniye sürer. Her turnuvada yüzlerce karşılaşma yapılmaktadır. Ayrıca bu karşılaşmaların aralarında dinsel ve geleneksel görevler yerine getirilir.

Tarihçe

Sumo ilk başlarda Şinto tapınaklarınada ritüel olarak kullanılmıştır. Daha sonra İmparatorluk bir emir çıkartarak her vilayetten bir ekip gelerek turnuvalar düzenlenmeye başlanmıştır.
Sumo güreşi komşu ülkelerden de etkilenmiştir. Örneğin Moğol güreşi, Çin shuai jiao'su ve Korelilerin Ssireum'u gibi.
Sumo İmparatorluk savaşlarında ve iç kargaşalarda eğitim aracı olarak kullanılmaya başlandı. Mücadelelerdeki rakibi itmek kavramı zamanla değişerek belirli sınırların dışına itmek haline geldi.
Sumo Güreşi spor olarak ilk defa bir savaş komutanı olan Oda Nobunaga tarafından 16 yy.da yapılmaya başlandığı düşünülmektedir. Güreş sıransında Mawashi adı verilen bir kemer giyerler. Bu kemerin biraz daha cafcaflı olan Kesho-Mawashi ise turnuva öncesi ritüellerde giyerler. 
Sumo güreşinin eğlence olarak geri Edo Dönemi'nde ilk olarak görülmektedir. Orjinal güreşciler genellile samuraylardan oluşuyordu ancak alternetif olarak boş gezen roninler bulunuyordu.
( Tomioka Hachiman Tapınağı )

Şu anki profesyonel sumo turnuvaları ilk olarak Tomioka Hachiman Tapınağı 'nda 1684 yılında başladı. Sumo güreşlerinin en önemli merkezi Osaka idi. 1926 yılında ise organizasyonu resmileştirmek için Tokyo Güreş Örgütü ile birleştiler. O günden sonra sumo tüm ülkeye yayıldı ve her yerde güreş alanları açılmaya başlandı.

Kurallar
İlk olarak rakibi halkanın dışına itmektir. İkincisi ise rakibi yere yatırmaktır. Yasak hareketleri yapan güreşci veya yarası açılan güreşci oyunu kaybeder. 
İki güreşcide aynı anda yere değer veya halka dışına çıkarsa kazananı hakem belirler. 
Güreşler genelde bir kaç saniye sürer. Ancak nadir olarak da bir-iki dakika sürdüğü görülmüştür. 
Güreşciler arasındaki külo farkına bakılmaz ama kilo kazanmak için önemli bir faktördür.
Güreşciler maça başlamadan önce bir takım ritüller yaparlar ve selam vererek oyun başlar.
( Dohyo )

Dohyo
Sumo güreşlerinin yapıldığı alana dohyo denir.  Bu alan samandan bir halkanın etrafında, çapı 16,26 metrekare, yüksekliği 5mdir, Alan genelde kil ile karışık kumdan oluşur. Merkezinde iki beyaz çizgi vardır ve güreşçiler buralara hizalanırlar. Şinto Tapınağına benzeyen bir çatı üstlerinde bulunabilir.


1 yorum:

  1. Bircok gelenek din ve dis ulkelerden de etkilenerek yapilan bu spor japon kulturunu oriji gibi yansitir. sumo guresi deyincede akla gelen ilk ulke japonya olmustur

    YanıtlaSil

Teşekkürler